keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Olympic Qualification Year is here - but what does that mean?

Nyt se on alkanut, se on vihdoin täällä! Nimittäin olympiakarsintavuosi kohti Rion olympialaisia pyörähti käyntiin maanantaina. Paljon puhutaan - ja itsekin olen monesti maininnut - siitä, että nyt tässä kovasti karsitaan ja pyritään nostamaan rankingia. En ole kuitenkaan koskaa sen tarkemmin asiaa selittänyt. Luulenkin, että monelle tämä koko karsinta on käsitteenä täyttä hepreaa. Mistä tässä siis oikein on kyse? Miten sitä rankingia nostetaan ja kuinka ylös on päästävä? Miltä tämä tuleva vuosi omalla kohdallani näyttää?

Aurinkoinen aamu, parin päivän kuumeilu alkaa helpottaa ja omena-kaneli-aamupuurokin meni taas alas. Tässä monta energialähdettä olympiakarsintasysteemistä kirjoittamiseen!
Lähdetäänpä liikkeelle vaikkapa siitä, että kaksinpeleihin pääsee mukaan lähtökohtaisesti 38 naista ja 38 miestä. Määrä voi kuitenkin muuttua monimutkaisten maanosakiintiöiden, pelimuotokiintiöiden, isäntämaan paikkojen ynnä muiden takia. Näihin en sen tarkemmin mene, sillä en niitä aivan täysin itsekään osaa ymmärtää.

Kaksinpeleihin mukaan pääsevien 38 pelaajan valinta tehdään tasan vuoden päästä (tai siis tarkalleen ottaen 5.5.2016) voimassa olevan maailmanrankingin mukaan. Perusideana on tietysti ottaa listalta ne 38 parasta pelaajaa. Mutta jotta tämäkään ei olisi liian yksinkertaista, on asiassa pari lisäsääntöä:

- samasta maasta voi päästä enintään kaksi kaksinpelipelaajaa
- samasta maasta voi päästä kaksi kaksinpelipelaajaa vain, jos molemmat ovat rankingissa 16 parhaan joukossa
- jokaisesta viidestä maanosasta on oltava vähintään yksi edustaja
- Tripartite Commission Invitation -paikat eli ns. "villit kortit" tai kutsupaikat

Näistä johtuen olympialaisiin päästäkseen ei siis tarvitse olla 38 parhaan joukossa maailmanlistalla. Esimerkiksi pelkästään japanilaisia on naisten kaksinpelissä tällä hetkellä top38:ssa 7, joista siis enintään kaksi voi tiensä kisoihin selvittää. Japani ei todellakaan ole ainoa tällainen maa, joten moni korkealle rankattu pelaaja ei siis maakiintiöiden vuoksi kisoihin pääse. Näin pelaajia ikäänkuin tippuu välistä pois ja lopulta todennäköisesti noin 60-70 on sellainen ranking, jolla vielä kisoihin mukaan tulee pääsemään.

En tiedä, selventävätkö vai sotkevatko nämä kuvat asiaa, mutta yritetään nyt kuitenkin. Tässä siis pätkä Lontoon olympialaisten listaa:

Lista on siis silloinen maailmanranking ja oikeassa reunassa on punaisella merkitty ne, keitä ei valittu. Silloin tosin vielä oli mahdollista saada kolmekin maapaikkaa, kuten ensimmäisistä kolmesta kiinalaisesta voi huomata...
Listaa alaspäin mennessä huomaa hyvin, miten monta pelaajaa sieltä välistä lopulta tipahtaa pois. Maailmanranking 72 onkin olympiarankingissa numero 37.
Mistäs se maailmanrankigsijoitus sitten muodostuu? Rankingiin lasketaan mukaan 10 parasta kisaa viimeisen 12kk ajalta. Kisoja on eritasoisia, ja niistä saa siten myös eri määrän pisteitä. Eniten pisteitä voi saada MM-kisoista ja olympialaisista ja siitä alaspäin on Super Series Premier, Super Series, Grand Prix Gold, Grand Prix, International Challenge, International Series sekä Future Series. Pisteitä saa tietystikin sen mukaan, miten pitkälle kisassa pääsee.

Meitä Rioon pyrkiviä on melkoinen määrä ja kisoihin päästäkseen täytyykin olla paitsi kova pelaaja, myös hieman onnekas sekä fiksu kisoja valitessaan. Ensinnäkin kisoja kannattaa pelata paljon. Jos pelaa 25 kisaa, on huomattavasti todennäköisempää onnistua saamaan 10 hyvää tulosta kuin pelaamalla tasan 10 kisaa. Toisekseen kisat täytyy valita fiksusti. Afrikassa tai Etelä-Amerikassa pelattava Challenge-tason kisa on yleensä huomattavasti heikompi kuin Euroopan vastaavat. Kolmas asia on sitten se onni: jos saat jokaisessa 25 kisassa ensimmäisellä kierroksella vastaasi olympiavoittajamaailmanmestarin, niin eihän se välttämättä helpoin lähtökohta ole ja hyvältä tunnu. Etenkin jos olet lentänyt Afrikan kaukaisimpaan nurkkaan tätä varten. Tuskaa lisää tietysti vielä viereisellä kentällä hosuva paikallinen suuruus, joka yrittää osua palloon nauttien samalla unelmiensa arpaonnesta, jonka avulla hän selvittää tiensä välieriin hillittömät rankingpisteet kuitaten.

Kaiken kaikkiaan tuleva vuosi tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen, opettavainen, upea ja täynnä uusia kokemuksia ja tuntemuksia. Kisoja ja matkustustunteja kertynee melkoinen määrä. Suunnitelmissa on lähteä kisoihin vähän kauemmaskin, Euroopan ulkopuolelle. Ja jos tässä vaiheessa herää kysymys siitä, että miten rahat riittävät tähän kaikkeen, niin voin lohduttaa että täysin samaa pohdin itsekin. Vuoden päästä olen todennäköisesti rahallisesti hyvin köyhä, mutta toisaalta monen monta kokemusta rikkaampi. Jos saan älyttömät innostuksen väreet ja sydämen tykytykset siitä ajatuksesta, että nimeni komeilee vuoden päästä valittujen joukossa, niin miksi en yrittäisi? Tiedän kuitenkin, että huonoimmassakin tilanteessa saan aina palata kotiin ja joku pitää minusta aina huolen. Aina.

Enempää en juuri nyt osaa kertoa, en vielä. Fiiliksiä ja kokemuksia tulee varmasti vuoden mittaan hirmuinen määrä - paljon uutta, jännää ja odottamatonta. Yritän tallentaa kaiken tänne blogiin, aidosti ja rehellisesti, niin ne hyvät kuin ne ei-niin-hyvätkin fiilikset.

Aikamoinen seikkailu saattaa olla edessä, aika sairaan siistiä, vai mitä?Shortly in English:

The Olympic qualification year is finally here. I feel like everyone is always talking about the qualification period and getting higher in the wourld ranking, and I've also mentioned those things about a thousand times without actually ever explaining what it really means.


Well, shortly:
- 38 women will make it to the women's singles
- there can be max. two single players from each country
- there can be two single players from one country only if they both are in the top 16 in the world ranking
- there must be at least one athlete from each of the five continents
- Tripartite Commission Invitation places (aka. "wild cards")

(You can read more HERE, if you're interested)

Because of the limited number of the quota places for each country, you don't actually need to be in the top 38 in the world ranking to make it to Rio. For example, at the moment there are 7 Japanese players in the top 38, and only two of them can eventually qualify. Japan is not the only country like that, which means that there will be many highly ranked players who will not be qualified. (Check the picture of the ranking for London 2012 that i posted above, maybe that will explain it better:) )

All in all, to make it to Rio, you need to be a very good player of course. Besides, you may need a bit of luck and a lot of tactical sense when choosing the tournaments you play. The more tournaments you play, the better are the chances to get those 10 good results that will decide your ranking. And of course, if you always bump into a world champion and olympic gold medalist on the first round, that might make your journey a little bit more difficult...

For me this year will for sure be interesting, instructive, amazing and full of new experiences and feelings. I'm gonna travel a lot and play many tournaments, also some outside of Europe. And if you're now wondering where I can find the money for all that, I can tell you that so am I! A year from now I will probably be very poor when it comes to money, but on the other hand very rich when it comes to experiences. I know that no matter what happens, I can always go home to my parents and I know that someone will always take care of me. Always.

So that's all I can tell right now. I will try my best to tell about journey here on my blog, be open and honest, share all the ups and downs. It's gonna be a great adventure, don't you think?

xxx
Airi

6 kommenttia:

 1. Olinkin joskus miettinyt miten se karsintasysteemi toimii, ja nyt pääpiirteittäin
  tuli selväksi. Taulukko selvensi ideaa ainakin minulle.

  Kiitokset myös videopostauksista, kesätyövideo oli hauska, samoin höpöttelyvideo.
  Ikävä tosin kuulla, että epäasiallistakin yhteydenottoa oli tullut; toivottavasti se ei ole enää
  jatkunut. Valitettavasti sellaista se some-julkisuus kai helposti teettää.

  Ei muuta kuin tsemppiä tulevalle vuodelle!! Missä on ensimmäiset kisat? Suomessa ei
  taida olla mitään ennenkuin syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos edes hieman selvensi! :)

   Kiva kuulla että tykkäsit. Eipä niitä epäasiallisuuksia onneksi kovin montaa tullut ja niin, nehän valitettavasti tosiaan taitaa kuulua some-maailmaan...

   Kiitos! Parin viikon päästä lähden Espanjaan kisaamaan. Suomessa pelaan tosiaan seuraavan kerran vasta syksyllä, olisikohan se marraskuun puolella kun on Finnish International :)

   Poista
  2. Hyvää Espanjan-matkaa! Siellähän on palmujakin :-)

   Poista
  3. Kiitos ja joo jippii, viikon päästä pääsen taas ihmettelemään palmuja! :)

   Poista
 2. Jännä vuosi tulossa 😱😱 onnea matkaan! Vaikka taidollahan sä sen olympiapaikan hommaat ! 😏

  VastaaPoista